понеділок, 7 березня 2016 р.

Конкурс фахової майстерності по професії „ лаборант хіміко- бактеріологічного аналізу 2 –го розряду''

Плужненський професійний
аграрний ліцей

Конкурс

фахової майстерності
по професії
„ лаборант хіміко-
бактеріологічного аналізу
 2 –го  розряду''






Ізяслав - 2014-2015 н.р.



Погоджено                                                                        „ Затверджую ”
Заступник директора по НВЧ                                        Директор Плужненського
______________В.П.Кушнір                                      професійного аграрного ліцею
                                                                                   _____________ М.І.Лісовський

ПОЛОЖЕННЯ
про умови проведення конкурсу фахової майстерності професії
 „ Лаборант хіміко - бактеріологічного аналізу ІІ-го розряду"
у Плужненьському професійному аграрному ліцеї


1.Загальні положення:
Конкурс проводиться з метою підвищення рівня професійної підготовки та майстерності, розвитку творчої активності учнів, поглиблення та удосконалення знань з технології виконання лабораторних дослідів, сучасного обладнання, інвентаря, освоєння учнями сучасних методів праці. Конкурс сприятиме підготовці учнів до максимальної реалізації своїх знань, умінь і професійних навичок.
У конкурсі на найкращого з професії „Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу 2-го розряду", який проводиться у два етапи ( теоретичний і практичний), беруть участь учні 1- го курсу з числа учнів з середнім балом успішності із спецпідготовки вище 7.0.

2. Порядок проведення конкурсу:
Програма конкурсу передбачає:
-    виконання теоретичного завдання з професійно - теоретичної підготовки.
-    виконання практичного завдання.
Практичний тур полягає в перевірці теоретичних знань з професії і виконується
Письмово всіма учасниками одночасно.

Час виконання для теоретичного завдання 1год.
5 учасників, які набрали найбільшу кількість балів , допускаються до
практичного туру.
Робота по виконанню практичного завдання проводиться в навчальній
лабораторії.

Учасники отримують конкурсне завдання і забезпечуються робочим місцем.






Умови
Проведення ліцейного конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів за професією
„ Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу  2-го  розряду"

1.   Конкурс проводиться з метою підвищення рівня професійної підготовки та розвитку творчих здібностей учнівської молоді поповнення і поглиблення знань з професії „ Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу 2-го розряду" , освоєння учнями сучасних високопродуктивних методів праці.
2.   Конкурс фахової майстерності проводиться в Плужненському професійному аграрному ліцеї м. Ізяслав.

3.   В конкурсі беруть участь учні, які мають бал успішності не нижче 7 балів. Учасники конкурсу повинні мати при собі спецодяг і взуття.

4.   Учасники конкурсу повинні суворо дотримуватись вимог, умов конкурсу, норм і правил з техніки безпеки, виконувати рішення оргкомітету і журі:
- демонструвати професійну майстерність і грунтові теоретичні знання , виявляти творчість у проведенні дослідів, організації робочого місця;

- бережливість, високу культуру праці і поведінки , санітарії та гігієни;

- застосовувати на практиці виробничий досвід.

5.Конкурс фахової майстерності включає теоретичне та практичне завдання на рівні лаборанта 2 розряду.



6.Теоретичне завдання виконується письмово в обсязі трьох питань з курсу „Техніка лабораторних робіт " і „ Спецтехнологія ".
 Кожне з питань оцінюється за 12-ти бальною системою. Час виконання теоретичного завдання - 1 година.






Зниження балів з кожного із завдань проводиться за:

1.Зовнішній вигляд учасника                                                                       7 балів
а) за відсутність повного комплекту  -                                                         3 бали
б) за відсутність відповідного взуття -                                                         1 бал
в) за порушення правил особистої гігієни -                                                 3 бали

2. Організація робочого місця в процесі роботи:                                        10 балів
а)  неправильна підготовка робочого місця -                                                2 бали
б)  неправильне використання посуду, інвентарю та інструментів за призначенням -                                                                                                                         2 бали
в)  несвоєчасне прибирання робочого місця -                                               1 бал
г)   недотримання правил безпечних умов праці -                                         5 балів

3.Виконання завдання   -                                                                                 10 балів
а)  за порушення послідовності                                                                       4 бали
б)  за нечіткість                                                                                                  1 бал
в)   за неправильне використання посуду  -                                                     4 бали
г)   за неправильність в розрахунках -                                                             1 бал


4.3а прострочений час понад встановлену норму при виконанні
завдання –                                                                                                         2 бали

5. Оцінює конкурсні роботи підводить підсумки та визначає переможців журі
конкурсу.

Учасники конкурсу, які не виконали умов конкурсу, допустили грубі порушення техніки безпеки, дисципліни, за рішенням журі з участі в конкурсі знімаються


6.  Для переможців конкурсу встановлюється три призових місця.
Переможці конкурсу які зайняли призові місця будуть брати участь в обласному конкурсі.

Спостереження за виконанням роботи здійснюється лише членами журі.
Під час проведення конкурсу забороняється втручання членам журі в роботу
учнів.

        Якість виконання робіт оцінює журі.    Час на виконання завдання визначає  
        оргкомітет згідно нормам часу.

Учасники конкурсу самостійно виконують завдання , не заважають іншим
дотримуються правил охорони праці.
       
          Розробили:
Викладач спецдисциплін ___________ Мовчан О.В.
Майстри в/н: _____________________  Кроцюк В.М.
                       _____________________  Дем’янчук Л.І.
                      ______________________  Якимчук М.М.

Розглянуто на засіданні МК
спецдисциплін 
Протокол № ____ від _______20__р.
Голова МК _________ О.В. Мовчан



1. Зміст теоретичного і практичного завдання:

Теоретичний тур включає 12 питань з предметів „ Спецтехнологія " і „ТЛР " , які поділяються на 4 варіанти .
За кожну відповідь учасники отримують 4 бали . Максимальна кількість балів за теоретичний тур 12 балів.

Практичне  завдання  включає :

1. Лабораторний посуд.
2.Приготування    розчинів.
3.Робота з вагами .
4. Фільтрування.
5. Відбір проб води, молока, молочних продуктів,  продуктів тваринництва і визначення їх за органолептичними показниками

Для  виконання  кожного    завдання  відводиться  по   1   годині.    Перед  початком практичної    частини      проводиться   інструктаж    по   охороні   праці .   Учасникам необхідно  мати при собі спецодяг.
Оцінка   конкурсного     практичного     завдання     визначається   журі конкурсу     за багатобальною   системою .

Система оцінювання роботи учасників  конкурсу .

1.Зовнішній вигляд учасника -                                                                      10 балів
а)  наявність повного комплекту спецодягу  -                                               3
б)  наявність відповідного взуття -                                                                  2
в) особиста гігієна учасників -                                                                         5

2. Організація робочого місця в процесі роботи -                                        12 балів
а) підготовка робочого місця -                                                                        2
б) використання посуду, інструментів за призначенням -                           3
в) своєчасне прибирання робочих місць в процесі роботи  -                       3
г)  дотримання безпечних умов праці -                                                           4


3. Виконання завдання                                                                                    15 балів
а) дотримання послідовності виконання завдання -                                     5
б) чіткість виконання -                                                                                     5
в) якість виконання -                                                                                         5

        При дотриманні умов конкурсу учасники набирають максимальну кількість балів
      -37 балів.




                                                                                                              Затверджую:
                                                                                                      Заступник директора
                                                                                                       по НВЧ
                                                                                                   __________В.П.Кушнір

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ТЕОРЕТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КОНКУРСУ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ПО ПРОФЕСІЇ „ ЛАБОРАНТ ХІМІКО – БАКТЕРІОЛОГІЧНОГО АНАЛІЗУ  2-ГО  РОЗРЯДУ ”
 НА 2014 – 2015 Н.Р.
1 - ИЙ   ВАРІАНТ
1. Лабораторний посуд загального призначення.
2. Ваги і зважування.
3. Відбір проб і органолептичний аналіз м’яса та правила безпеки праці при виконанні даного завдання.
2- ИЙ   ВАРІАНТ
1. Лабораторний посуд спеціального призначення.
2. Висушування хімічних речовин.
3. Відбір проб і органолептичний аналіз молока та правила безпеки праці при виконанні даного завдання.
3 - ІЙ   ВАРІАНТ
1. Прилади для вимірювання температури.
2. Фільтрування хімічних речовин.
3. Відбір проб і органолептичний аналіз меду та правила безпеки праці при виконанні даного завдання.
4 - ИЙ   ВАРІАНТ
1. Миття і сушіння посуду.
2. Перегонка при звичайному тиску.
3. Відбір проб і органолептичний аналіз води та правила безпеки праці при виконанні даного завдання.

           Розробила:
Викладач спецдисциплін ___________ Мовчан О.В.

Розглянуто на засіданні МК
спецдисциплін 
Протокол № ____ від _______20__р.
Голова МК _________О.В. Мовчан




Погоджено:                                                                               Затверджую:
Старший майстер                                                                     Заступник директора
 _________________                                                                по НВЧ
                                                                                           ____________В.П.Кушнір

ПЕРЕЛІК ЗАВДАНЬ ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КОНКУРСУ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ПО ПРОФЕСІЇ „ ЛАБОРАНТ ХІМІКО – БАКТЕРІОЛОГІЧНОГО АНАЛІЗУ  2-ГО РОЗРЯДУ”
НА 2014 – 2015 Н.Р.
ЗАВДАННЯ І.
1. Відважити 22,5 г сипучого матеріалу ( цукру ).
2. Приготувати 200 мл 10-%-ого розчину кухонної солі.
3. Відібрати проби води і дати їй органолептичний аналіз.
ЗАВДАННЯ ІІ.
1. Відважити 18,5 г сипучого матеріалу ( кухонної солі ).
2. Приготувати 250 мл 5-%-ого розчину цукру.
3. Відібрати проби молока і дати йому органолептичний аналіз
ЗАВДАННЯ ІІІ.
1. Відважити 45,5 г рідини (води).
2. Приготувати 1М. розчин кухонної солі
3. Відібрати проби м’яса і дати йому органолептичний аналіз
ЗАВДАННЯ ІV.
1. Відважити 37,5 г рідини (олії).
2. Приготувати 0,5М. розчин цукру
3. Відібрати проби концентрованих кормів і дати їм органолептичний аналіз
ЗАВДАННЯ V.
1. Відважити 35,5 г кухонної солі.
2. Приготувати 1н. розчин кухонної солі
3. Відібрати пробу меду і дати йому органолептичний аналіз
         
 Розробив:  майстерв/н  _______________ Демянчук Л.І.

Розглянуто на засіданні МК
Протокол № ____ від _______20__р.
Голова МК _________ О.В. Мовчан


ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ФАХОВОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ПО ПРОФЕСІЇ  „ЛАБОРАНТ ХІМІКО – БАКТЕРІОЛОГІЧНОГО АНАЛІЗУ 2 – ГО РОЗРЯДУ”.

ГРУПА № 14


З ТЕОРЕТИЧНОГО ЗАВДАННЯ ЗАЙНЯЛИ:

1 МІСЦЕ – Касянчук Вікторія – 36 балів
2 МІСЦЕ – Щегоріна  Тетяна - 31 балів
                     Федорчук Леся – 31 балів
3 МІСЦЕ – Алексійчук Руслан  – 27 балів
                    Гулей Руслана – 27 балів

З ПРАКТИЧОГО ЗАВДАННЯ:

1 МІСЦЕ –- Касянчук Вікторія  50 балів
2 МІСЦЕ ––– Алексійчук Руслан 48 балів
3 МІСЦЕ –– Федорчук Леся 46 балів


Загальна кількість балів за теоретичне і практичне завдання:

1 місце – Касянчук Вікторія  86 балів
2 місце - Федорчук Леся – 77 балів
3 місце -  Алексійчук Руслан – 75 балів






Немає коментарів:

Дописати коментар